NEOLITH PÅ CHASE CENTER
Elewacja godna wojownika

Neolith® w Chase Center: strzał w dziesiątkę

Dobrze zaplanowana hala widowiskowo-sportowa zapewnia lokalnej społeczności o wiele więcej niż tylko możliwość udziału w imprezach sportowych. Służy zarazem jako hala koncertowa, wspiera lokalnych sprzedawców i artystów, tworzy miejsca pracy oraz przestrzeń towarzyską, a także przyciąga turystów, którzy wspierają następnie lokalną działalność. Kiedy klub Golden State Warriors postanowił przenieść się do San Francisco z poprzedniej siedziby w Oakland, zapewnienie płynnej integracji w dzielnicy Mission Bay było kwestią o kluczowym znaczeniu.

Wprawdzie siedziba klubu przez krótki okres mieściła się w San Francisco w latach 60-tych, jednak miasto, do którego teraz mieli powrócić zawodnicy, znacznie się od tego czasu zmieniło. Mission Bay to nowoczesna dzielnica, charakteryzująca się dużymi, kanciastymi budynkami wielkości miejskich bloków tworzących gęstą, zurbanizowaną atmosferę.

Gdy David Manica, główny projektant i architekt z pracowni Manica Architecture , został zaangażowany do realizacji przedsięwzięcia, wytyczne od władz miasta i samego klubu Warriors były jasne: budynek miał wpisywać się w otoczenie, a zarazem kontrastować z nim. Miał być futurystyczny, a jednocześnie ponadczasowy w swej estetyce. Zasadniczo, klient życzył sobie również projektu 360° bez jakichkolwiek tylnych wejść czy tylnej elewacji. W ten sposób hala miała prezentować się zachęcająco z każdej strony

Świat materiałów

Najbardziej widoczna dla mieszkańców miała być podstawa budynku, która musiała nie tylko wyglądać na przytulną i wysoce estetyczną, ale także zapewnić wytrzymałość na uderzenia i potencjalne akty wandalizmu. Klient stanowczo sprzeciwiał się użyciu betonu, zatem David wyruszył na poszukiwania innego materiału i ostatecznie trafił na Neolith®.

Z pomocą partnera dystrybucyjnego, firmy Evolv Surfaces, okryty patyną model Iron Corten został wybrany do wykonania większej części podstawy obiektu Chase Center, prezentując odważne odcienie głębokiego pomarańczu zapewniające ogromną oryginalność. Aby dostosować się do konkretnych potrzeb przedsięwzięcia, marka Neolith® spersonalizowała oferowany model, dostarczając trzy kolejne warianty oprócz standardowej wersji płyty.

Bardzo się cieszę z podjętej decyzji. Obiekt prezentuje się znakomicie z różnych odległości. Z daleka widać ciepło i teksturę kamiennych płyt, a podchodząc do nich bliżej, można podziwiać drobniejsze szczegóły oraz płynność połączeń między każdą z nich

David Manica, Manica Architecture

Pragnąc dowiedzieć się więcej na temat parametrów jakościowych i sposobu produkcji Neolith®, David odwiedził zakład firmy w Castellón.

Po wejściu do zakładu ogromne wrażenie zrobiła na mnie trwałość materiału. Wszelkie graffiti łatwo jest wyczyścić. Jeśli wbijesz śrubokręt, uszkodzenie lub zarysowanie powierzchni jest niemal niemożliwe. Materiał spełniał wszystkie moje wymogi, a jednocześnie pięknie się prezentował.

David Manica, Manica Architecture

Dzięki użyciu PURETi , specjalnej powłoki fotokatalitycznej, płyty Neolith® rozkładają gazy cieplarniane na nieszkodliwe substancje, które można łatwo i bezpiecznie usunąć, co przyczynia się do ogólnego ekologicznego charakteru budynku. Łącznie do wykonania elewacji wykorzystano 1440 m2 Neolith®. Dzięki specjalnemu wykończeniu jest to równoznaczne z usunięciem z dróg ponad 1400 samochodów napędzanych paliwami kopalnymi lub posadzeniem 360 drzew.

Oprócz wspomnianych wymagań klienta David pragnął dostosować obiekt do jego położenia na nabrzeżu. Dążenie to ukierunkowało jego poszukiwania na określone materiały, które umożliwiały odzwierciedlenie żeglarskiej historii zatoki. Dobrym przykładem tej idei jest biała metaliczna okładzina hali, przypominająca czyste, nowoczesne liny żagli.

Z kolei wnętrze budynku wykonano w znacznie cieplejszej palecie barw. Dzięki wykorzystaniu modelu Neolith® Iron Corten Davidowi udało się nawiązać do wnętrza, tworząc wrażenie, jakby miejscami biała powierzchnia zewnętrzna oddzielała się, ukazując podbicia i okładziny w ciemniejszych kolorach.

Wszędzie wokół

Zespół Davida postawił na okrągłą bryłę budynku. Zastosowanie płynnych krzywizn na całej przestrzeni tego dużego obiektu umożliwiło częściowe złagodzenie surowej estetyki otoczenia.

Aby tego dopełnić, pracownia Manica Architecture ściśle współpracowała z władzami miasta i klubem Warriors, pragnąc również stworzyć subtelne i zachęcające otoczenie obiektu.

W przypadku tak dużego przedsięwzięcia współpraca z miejskimi planistami miała dla Davida ogromne znaczenie. Dzięki wypracowaniu wspólnych założeń Davidowi udało się skutecznie przyspieszyć realizację projektu.

Najważniejsze było zadowolenie klienta w dniu otwarcia czy podczas pierwszych rozgrywek, donośne okrzyki kibiców, radość z całego budynku. To właśnie dlatego wybrałem tę pracę, aby uczestniczyć w tworzeniu historii.

David Manica, Manica Architecture

Opowiadając o pracach wykonanych przez Manica Architecture i zaangażowaniu firmy Evolv, James Amendola, Neolith® VP dla Ameryki Północnej, stwierdza: „Ogromnie cieszymy się, że zostaliśmy wybrani do wykonania przedsięwzięcia będącego znakiem rozpoznawczym okolicy oraz że mogliśmy pracować z tak utalentowaną i cenioną pracownią projektową. Ponadto nieustannie imponuje nam nasz partner dystrybucyjny, Evolv, bez którego udział Neolith w tym przedsięwzięciu byłby niemożliwy. Naprawdę przeszli samych siebie, dostarczając wszelkie niezbędne materiały i dbając o płynny przebieg całego procesu; jesteśmy wdzięczni za ich pomoc na wszystkich etapach realizacji.”

Image Gallery