El Celler de Can Roca

Neolith® wyściela wnętrze obiektu uhonorowanego mianem Najlepszej Restauracji Świata

 

Neolith®, pionierska marka Kamienia Spiekanego, posiada obszerne doświadczenie w dziedzinie luksusowej gastronomii. Powierzchnie oferowane przez markę, dotychczas wykorzystane w wielu międzynarodowych restauracjach nagrodzonych gwiazdką Michelin, stanowią dopełnienie doświadczenia kulinarnego, dostarczając zarazem najlepszym światowym szefom kuchni narzędzie pozwalające im na jeszcze większą finezję podczas przygotowywania dań.

Neolith® idealnie nadawał się do wykonania okładzin restauracji El Celler de Can Roca, trzykrotnego zdobywcy tytułu „Najlepszej Restauracji Świata” uhonorowanego trzema gwiazdkami Michelin.

Neolith to powierzchnia przyjazna dla środowiska, co ma dla mnie istotne znaczenie na etapie wyboru materiału do pracy
Joan Roca

Chef

Joan RocaDla Joana, Josepa i Jordiego Roca (znanych bardziej jako bracia Roca) dbałość o najdrobniejsze szczegóły oraz zastosowanie najlepszych materiałów stanowią kwestie o nadrzędnym znaczeniu, a jednocześnie podwójną siłę napędową ich charakterystycznej sztuki kulinarnej.

Prowadzona przez nich prestiżowa restauracja El Celler de Can Roca, położona w Gironie (Hiszpania), zebrała doskonałe recenzje z uwagi na oryginalne podejście do gastronomii inspirowane bogatą tradycją hiszpańskiej kuchni.

Założyciel restauracji, szef kuchni Joan Roca, postrzega każdy szczegół jako nieodzowny w celu zapewnienia prestiżowego doświadczenia kulinarnego na skalę światową, od stworzenia relaksującej i przytulnej atmosfery po wykorzystanie wysokiej jakości materiałów. Jest to jeden z aspektów niezmiennie decydujących o sukcesie obiektu od momentu jego inauguracji w 1986 r.

Nowe doznania

W ciągu ostatnich 25 lat w restauracji El Celler de Can Roca uwzględniono rozmaite aspekty, zawsze podążając za aktualnymi trendami, lecz nie zapominając przy tym o tradycji.

Z każdym remontem przestrzeni, czerpiąc inspirację z otrzymania pierwszej (1995 r.), drugiej (2002 r.) i trzeciej gwiazdki Michelin (2009 r.), właściciele modernizowali obiekt i ponownie opracowywali układ przestrzenny wnętrza.

Po otrzymaniu nagrody The World’s Best Restaurant w 2013 i 2015 r. oraz tytułu Best of the best w 2019 r. uznaliśmy, że po upływie dekady nadszedł czas na kolejną zmianę. I wtedy właśnie do gry wkroczył Neolith

Joan Roca

Chef

Doskonała współpraca

Neolith to poważna firma, zaufany dostawca materiałów zaangażowany na rzecz doskonałości pod każdym względem oraz wyróżniający się z uwagi na niezrównaną świadomość społeczną. Powierzchnie prezentują się doskonale, a nasi szefowie kuchni mogą cieszyć się nimi podczas pracy każdego dnia
Joan Roca

Chef

Do wykonania ciągnącego się przez całą kuchnię blatu zastosowano model Pierre Bleue marki Neolith®, natomiast do okładzin ściennych pracowni badawczo-rozwojowej zdecydowano się wykorzystać model Mont Blanc.

Z higienicznego punktu widzenia wszystkie powierzchnie kuchenne muszą być hermetyczne i odpowiednio wpasowane w celu uniknięcia połączeń
Joan Roca

Chef

Idealne dopasowanie

Oprócz niezrównanych parametrów i doskonałej wytrzymałości Joan zwraca uwagę na znaczenie wyboru ekologicznych materiałów, wskazując na Neolith®, tworzywo produkowane w warunkach „carbon neutral”, jako materiał spełniający owo kryterium.